Taxele cerute pentru proiectele de mobilitate Erasmus+ SUNT ILEGALE ȘI IMORALE


Este știut faptul că, din păcate, unele asociații / organizații din România și din alte state, percep o taxă de „participare” sau „prelucrare” ori „cofinanțare” de la persoanele ce urmează să participe în mobilități erasmus+. Personal am plătit și eu această taxă, fără să mă interesez dacă este sau nu normală, legală, morală…. Apoi m-am lecuit împreună cu alți tineri după un proiect frumos în Turcia.
Așadar și prin urmare, ca un veteran în mobilități erasmus+, să știți de la mine și de la Agenția Națională că nu trebuie să plătiți această taxă, iar cine o cere este pasibil de excludere din program și riscă inclusiv anchetarea de către DNA. Mai multe detalii aveți mai jos în cele două articole oficiale ale ANPCDEFP.

ATENȚIE!! CEA MAI FRECVENTĂ MOTIVAȚIE PENTRU TAXĂ ESTE CĂ ASOCIAȚIA CARE VĂ TRIMITE CONSUMĂ O GRĂMADĂ DE BANI, TIMP ȘI RESURSE, CÂND EI DE FAPT VORBESC PE FACEBOOK / WHAT’S APP PENTRU A STABILI NIȘTE DETALII PRIVITOARE LA PROIECT.

ATENȚIE!! EXISTĂ UN BUGET CALCULAT CONFORM DISTANȚEI DINTRE ȚARA GAZDĂ ȘI ȚARA PARTICIPANTĂ ÎN PROIECT. NU EXISTĂ SUB NICIO FORMĂ CADRU LEGAL PENTRU REȚINEREA UNOR SUME DIN RAMBURSAREA CHELTUIELILOR AFERENTE TRANSPORTULUI ȘI NICI OBLIGAREA PARTICIPANȚILOR SĂ VINĂ CU UN ANUMIT MIJLOC DE TRANSPORT. CONFORM REGULILOR, NU PUTEM CĂLĂTORI CU TAXIUL SAU CU MAȘINA PERSONALĂ, DAR PUTEM CĂLĂTORI CU MICROBUZ, AUTOBUZ, AUTOCAR, METROU, TREN (LA CLASA A 2A), VAPOR (INCLUSIV BAC), AVION (LA CLASA ECONOMICĂ). Eu am călătorit în proiecte cu toate mijloacele de transport autorizate (excepție făcând vaporul) și mi s-au rambursat inclusiv banii folosiți pe autobuze, tramvaie și metrouri fără niciun comentariu din partea organizatorilor, evident, în baza biletelor.

De exemplu, dacă avem cinci persoane din Galați, una din Timișoara și alte patru din București care vor participa într-un proiect ce are loc în orașul Gaziantep din Turcia, dar care călătoresc diferit, iar bugetul transportului este de 275 de euro, li se vor rambursa maxim 275 de euro indiferent de mijlocul de transport folosit (evident, conform regulilor). Așadar, Gălățenii au folosit tren până în București apoi autobuz către Aeroport, Bucureștenii metrou și autobuz iar Timișoreneanu avion către Otopeni, toți au călătorit conform regulilor, prin urmare primesc banii pe transportul din România. În continuare, Timișoreanu folosește două avioane către Gaziantep de pe două aeroporturi diferite din Istanbul, Bucureștenii tren către Istanbul apoi avion iar Gălățenii au escală în același aeroport, tuturor li se vor da banii, inclusiv cei cheltuiți pe transferurile dintre aeroporturi. Acum, din partea mea, pentru că am ca pasiune călătoriile, puteți să vă deplasați între Galați și Brăila via Sydney, Brasilia, Cairo și Batumi, atât timp cât totul durează conform regulii, două zile înainte și două zile după proiect, dar unele asociații cer să consulte itinerariul pentru a-l aproba, așa că vă rog să vă consultați cu organizația de trimitere și cea gazdă pentru subiectul zborurilor sau a călătoriei internaționale, pentru că în țară nu se va opune nimeni dacă pe ruta România – Polonia de exemplu, zburați din Cluj-Napoca la dus către Varșovia iar la întors veți ateriza în Otopeni. Este alegerea fiecăruia.

Se poate și fără taxă, mai ales dacă doar trimiți participanți într-un proiect!

Această secțiune o scriu deoarece am fost în destule proiecte internaționale și nu doar cu Erasmus+. În unele mi-am plătit transportul, în altele doar viza, iar în cele mai multe absolut nimic sau doar mâncarea în caz că nu-mi plăcea ceea ce ne era oferit, pentru că sunt un răsfățat în ale meniului, dar asta dacă s-a întâmplat de 10 ori în deplasările efectuate. Mai jos este lista proiectelor recente la care am participat cu mențiunea plăților efectuate.

 • 2015 = Proiect în Palermo, Italia (am reușit să evit taxa de 50 de euro iar rambursarea pe transport am primit-o după trei luni)
 • 2017 = Proiect în Zonguldak, Turcia (taxă de participare de 150 de lei, rambursarea cheltuielilor cu transportul după trei luni)
 • 2017 = Proiect în Batumi, Georgia (0 cheltuieli, rambursarea am primit-o în timpul proiectului)
 • 2018 = Proiect în Dudelange, Luxemburg ( bilet plătit de organizația de trimitere)
 • 2018 = Voluntariat în Minsk, Belarus (nu era Erasmus+, mi-am plătit doar transportul)
 • 2018 = Proiect în Rybnik, Polonia (rambursarea în proiect)
 • 2018 = Voluntariat în Gaziantep, Turcia (voluntariat Erasmus+, am primit inclusiv bani de buzunar conform regulilor)
 • 2018 = Proiect în Erevan, Armenia (rambursarea după patru luni)
 • 2019 = Proiect în Panagyuriște, Bulgaria (rambursarea în proiect)
 • 2019 = Proiect în Poronin, Polonia (rambursarea în proiect)

Totodată vă las și câteva asociații care cer această taxă sub diferite pretexte, eu având un conflict cu cei de la G.E.Y.C., o ditamai asociație care cere bani în prostie. Nu vă lăsați duși de val datorită destinației, indiferent dacă proiectul este în Albania, Estonia, Rusia, Iordania, Maroc, Franța (departamentele de peste Mări și Țări), Armenia, Georgia, Luxemburg, Finlanda, Azerbaidjan, Malta, Tunisia, Egipt, Islanda, Belarus, Portugalia ori în alte țări unde se ajunge mai greu și e costisitor. Proiectele E+ nu-s pachete turistice ci sunt oportunități de învățare, cunoaștere și de distracție totodată dar nu turism. Suntem cu toții conștienți că vizităm locuri noi, dar principalul motiv pentru care participăm este acela de învăța și de a fi activi în proiect.

 • G.E.Y.C. (taxe și garanții pentru participare…..)
 • ATIC GALAȚI (cu Laur Petrea care cere taxe mari)
 • Support 4 youth development
 • ADTRE
 • Asociația Creed
 • TINERII 3D Craiova (ăștia mai au și proiecte fără taxă de participare).
 • ASOCIAȚIA D.G.T. (ăștia nu mai cer, pentru că fondatoarea a reușit să își recupereze asociația în numele căreia alții cereau bani).
 • FUTURE IN PROGRESS (AICI E ȘI MAI GRAV PENTRU CĂ AU COMIS DESTULE ÎNȘELĂCIUNI ȘI CICĂ AR FI O ASOCIAȚIE FALSĂ!!!)
 • Asociația Surf The Earth Project – STEP
 • Asociația Plural
 • Asociația Se Poate (ăștia au taxe micuțe de genul 50-60-100 de lei)
Din 2012… taxă 20 de euro și 30% din suma rambursată pe transport….
Aici aveți un exemplu….. Motivația este pur și simplu năucitoare, mai ales că majoritatea celor care cer taxă n-au absout niciun angajat, cu excepția contabilului. În rest, ce salarii???? Ce consumabile extrem de scumpe folosesc?? De ce nu-și găsesc sponsori pentru a scăpa de cheltuielile reclamate???
Future in Progress
Din nou Future in Progress…..
Un record de 60 de euro taxă de participare la nivelul anului 2016….
Azi, în 2020, unii au tupeul să ceară 150 de euro sau chiar „garanții” de 500 de euro!
50 de euro în 2013… nu de alta, dar la români e boală grea taxa….iar Comisia Europeană s-a autosesizat cu privire la proiectele ce implică în principal asociații din România… Da, nu ne fac cinste și totuși încă nu sunt eliminați!!!!

În atenția celor interesați să participe la proiecte de mobilitate în domeniul tineretului finanțate prin Erasmus+

Articolul original din 2017:

Primim mesaje din partea unor tineri din România interesați să participe la proiecte de mobilitate de schimburi de tineri și/sau proiecte de mobilitate a lucrătorilor de tineret (dar nu numai), finanțate în diferite țări europene prin programul Erasmus+, proiecte în care este prevăzută o taxă de participare / “taxă de procesare”/taxă de pregătire.

Programul Erasmus+, prin proiectele de mobilitate în domeniul tineretului promovează mobilitatea în interiorul şi în exteriorul graniţelor UE, învăţare nonformală şi dialog intercultural, încurajând angajarea şi integrarea tuturor tinerilor, indiferent de mediul educaţional, social şi cultural al acestora: Erasmus+ este un program pentru toţi! O prioritate pentru Uniunea Europeană este de a permite tuturor tinerilor, inclusiv tinerilor cu oportunităţi reduse, să participe la Programul Erasmus+. Perceperea unei taxe de participare este o practică ce conduce la excluderea unor categorii de tineri și contravine obiectivelor și priorităților Programului.

ANPCDEFP, instituția ce gestionează în România programul Erasmus+, nu susține și nu recomandă perceperea unei taxe de participare. Acest punct de vedere este împărtășit și de alte Agenții Naționale din cadrul programului.

Vă recomandăm ca înainte de a vă angaja să participați la un proiect de mobilitate în domeniul tineretului, pentru a avea așteptări realiste, să aveți în vedere urmatoarele aspecte:

Proiectele finanțate prin Programul Erasmus+ nu reprezintă o modalitate de a te întâlni cu prietenii/rudele în diferite părți ale Europei, nici modalitate de a petrece vacanța sau de a pleca în circuite turistice (așa cum sunt promovate uneori astfel de proiecte). Proiectele ce primesc finanțare prin Programul Erasmus+ sunt o oportunitate de învățare, aduc o importantă contribuție la acumularea competențelor prin învățare nonformală precum şi prin promovarea participării active a tinerilor în societate. Nu vă lăsați înșelați de false promisiuni!

In cazul în care întâlniți organizații din Europa și nu numai care vă percep/solicită bani pentru a vă implica în proiecte finanțate prin programul Erasmus+ (domeniul tineretului) vă recomandam să nu dați curs unor astfel de solicitări și să luați legătura cu Agenția Națională din țara organizației respective (adresele pot fi găsite în Ghidul Programului disponibil pe site-ul www.erasmusplus.ro) pentru a semnala astfel de practici. Astfel, vă asigurați că proiectul este real, că AN are cunoștință de respectiva taxă și că o acceptă sub forma unei contribuții în folosul proiectului.

Taxele de participare nu pot fi taxe de procesare dosare (nu există acest concept în programul Erasmus+) și nu pot constitui o condiție pentru a beneficia de pregătire pentru respectiva activitate. Organizația iși poate acoperi eventualele costuri generate de pregătirea participantilor din finanțarea proiectului (există linie bugetară pentru acest lucru-sprijin pentru organizarea mobilității).

In cazul în care o organizație refuză să vă accepte în proiect pe motiv că nu puteți plăti o taxă de participare, vă rugăm să ne contactați (dacă este vorba despre proiecte ce se desfășoară în România) sau să contactați reprezentanții Agențiilor Naționale din țara organizației coordonatoare și să semnalați acest lucru.

In cazul în care sunteți totuși de acord să plătiți o eventuală taxă de participare, asigurați-vă că aveți cunoștință cu privire la următoarele tipuri de informații, înainte de a efectua plata:
– titlul proiectului și perioada exactă de desfășurare
– tema proiectului și activitățile la care veți participa
– numele organizației coordonatoare și a celei care găzduiește activitatea precum și date de contact ale persoanelor responsabile
– organizațiile implicate în proiect (de preferat numele organizațiilor, nu doar țara) și numărul de participanți/grup național
– locul concret de desfășurare (localitate, adresă completă, spațiul de cazare)
– informații practice referitoare la proiect (infopack)
– profilul participantului, criteriile de selecție și modalitatea în care se va desfașura propriu-zis selecția
– cine este răspunzător de aspectele logistice (procurare bilete de avion, soluționarea procedurilor legate de viză, asigurări de călătorie, cazare, masă, eventual traducere)
– dacă este vorba de o activitate de formare, cine sunt formatorii sau cine asigură / este responsabil de formarea participanților
– ce responsabilități veți avea ca participant înainte de activitate, în timpul activității, dar și după finalizarea mobilității
– condițiile de rambursare a costurilor de călătorie;
– modalitatea în care va fi asigurat transportul local
– persoana de contact (Nume prenume, funcție, număr de telefon și adresa de email) din partea organizației din România.
– pentru ce este solicitată respectiva taxa

Inainte de a decide să participați la un proiect de mobilitate puteți contacta organizația coordonatoare pentru a verifica informațiile din anunțul de recrutare a participanților.

Vă recomandăm să țineți cont de aspectele menționate mai sus, altfel vă expuneți riscului de a fi înșelați!

sursa: https://www.erasmusplus.ro/stire/vrs/IDstire/123

Reiterarea din 31 Decembrie 2019:

ANPCDEFP reiterează și întărește punctul de vedere cu privire la taxele de participare în proiectele de tineret Erasmus+ exprimat în acest articol     https://www.erasmusplus.ro/stire/vrs/IDstire/123, respectiv că nu agreează și nu încurajează o astfel de practică, fiind contrară principiilor programului Erasmus+ și priorităților naționale ce vizează facilitarea incluziunii și accesului tuturor tinerilor în proiecte, în special a celor cu oportunități reduse.

În plus, dorim să aducem o serie de precizări în urma clarificărilor primite de la Comisia Europeană:
În situația nedorită în care o organizație decide să solicite contribuții din partea participanților, aceasta are obligația de a se asigura că:
1. Participanții sunt informați în mod transparent cu privire la necesitatea colectării unor astfel de contribuții ăi cu privire la destinația finală a sumelor colectate. 
2. Sumele nu trebuie să fie excesive și sub nicio formă nu pot fi colectate de la tineri cu oportunități reduse. 
3. Sumele colectate acoperă exclusiv activități legate de proiect, în special gestionarea procesului de selecție și pregatirea participanților pentru mobilitate. Sub nicio formă sumele nu trebuie utilizate pentru acoperirea cheltuielilor administrative/operaționale ale organizației (ex. cheltuielile cu întreținerea unui birou). 
4. Sumele sunt declarate ca venituri în raportul final al proiectului în cauză, deci implicit coordonatorul de proiect trebuie sa aibă cunoștință de eventuale sume colectate de parteneri.
5. Sumele sunt înregistrate în contabilitatea organizației care le încasează precum cheltuieli aferente proiectului.
6. Nu în ultimul rând, sumele colectate nu trebuie să conducă la generarea de profit, acestea supunându-se regulilor granturilor Erasmus+ , respectiv regulii non-profit.

În cazul primirii de plângeri de la tineri, organizații sau alte agenții naționale cu privire la taxe de participare colectate de organizații din Romania în calitate de partener sau coordonator, ANPCDEFP iși rezervă dreptul de a realiza verificări ample asupra aspectelor precizate mai sus, inclusiv de a sesiza organele de anchetă competente (ex. poliție, parchet, DLAF, DNA) și de a invalida codul PIC/OID al entității în cauză atunci cand situația o impune, conducând la imposibilitatea participării în proiecte Erasmus+.

Asociații serioase:

În încheiere, pentru a nu vă descuraja să participați în astfel de proiecte, vă las și lista cu asociațiile serioase, care se implică în fiecare acțiune a proiectului pentru buna desfășurare a activităților și pentru siguranța participanților, care nu cer taxă de participare și cu care vă recomand să mergeți!

 • Asociația Be You din Târgoviște
 • Asociația Allons-y din Craiova
 • Asociația Zamolxes din Câmpina
 • Asociația Action for People din București
 • Asociația DGT reformată (în caz de cer bani, refuzați participarea)
 • Asociația Inițiative Sociale din Constanța
 • Asociația Sunrise Project din București
 • Asociația COSI
 • Asociația Femei cu Perspectivă (sub umbrela Allons-y)
 • Asociația Yellow Shirts din Bistrița Năsăud

Mai sunt destule asociații / organizații frumoase sau nasoale. Sfatul meu crucial este să verificați mereu pe cei cu care vreți să mergeți într-un proiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s