Pentru doamna Mirella Aur (răspuns la editorialul din Monitorul de Galați dedicat mie – 13 februarie 2013)


După peste 2 ani, am descoperit acest editorial din Monitorul de Galați scris de doamna Mirella Aur. Mi se adresează mie în principal, cu subiectul de regionalizare, patriotism local și implicare civică. De citit pentru toată lumea!

Și ca răspuns din partea mea:

Doamna Mirella Aur, să știți că multe dintre propunerile mele au fost însușite de actuali parlamentari sau candidați, fără acordul meu sau fără măcar să menționeze de unde au ideea respectivă. Eu când propun ceva, propun pentru popor, oraș, țară, nu pentru mine în special. Nu am nimic de câștigat dacă stau în țara asta și aștept să se schimbe ceva! Eu vreau să fiu schimbarea pe care mi-o doresc (parafrazând celebrul proverb). În special acum când se apropie alegerile din 2016, unii potențiali candidați văd că îmi copiază cuvânt cu cuvânt exprimarea de pe blog și o transpun prin emisiuni. Măcar să facă ceea ce citesc de la mine și se laudă că au idei…. Ca de exemplu achiziționarea de mijloace de transport în comun din România sau unirea GALAȚIULUI CU BRĂILA fără de care nu putem supraviețui în acest capitalism sălbatic. În trecut am descoperit într-o mapă a unor foști PPDD-iști (acum UNPR-iști) propuneri de-ale mele, trimise pe adresa electronică a fostului arhitect șef, Florentina Iugan sau pe adresele de petiții ale Primăriei, până și propunerea mea fantezistă cu pista de Formula 1 în Galați…. Înțeleg o coincidență la anumite propuneri, la care se pot gândi mai mulți, dar pe asta cu Formula 1 chiar n-o cred….

Cât despre meciurile Galați – Constanța și Galați – Brăila, vedem cât de mult am decăzut ca municipiu….

În trecut Galațiul 120.000 de locuitori, 26 de consulate, reședință de ținut și de regiune.

În trecut Constanța 60.000 de locuitori, propusă ca parte a ținutului Dunărea de Jos cu capitala la Galați.

În trecut Brăila parte a regiunii Galați, pregătită pentru unire cu Galațiul.

În prezent Constanța are investiții, consulate, autostradă…

În prezent Galațiul a pierdut peste 150.000 de locuitori, n-are investiții, n-are apă caldă și căldură, n-are oameni care știu să se bată, asemenea Brăilei.

În prezent Brăila e propusă ca reședință regională, Brăila e mai mințită decât noi în chestiunea podului…

Un prim meci câștigat de Brăila a fost la proiectul județelor din 1968, când pe genunchi a fost refăcut județul Brăila….


Pentru domnul Bădiţă… şi nu numai:

Am primit zilele trecute un mail de la un gălăţean pe care nu-l cunosc personal dar despre care cunosc destul de multe, pentru că este unul dintre cei mai activi internauţi. Când a izbucnit scandalul legat de regionalizare, domnul Bădiţă a umplut forumurile şi spaţiile dedicate comentariilor în presa online cu opinii pe această temă, dând trimitere către postările sale de pe facebook cu privire la acest subiect. Cum era şi normal, m-am uitat şi eu pe propunerea domniei sale de regionalizare. Numai că în ultimele zile am văzut multe astfel de propuneri, fiecare pornind de la anumite criterii.
Cum spuneam, am primit un mail de la domnul Bădiţă în care ne întreba dacă nu dorim să scriem despre propunerea domniei sale. Am început să-i scriu un răspuns, numai că, pe măsură ce scriam, îmi dădeam seama că ceea ce vreau să-i spun acestui om aş vrea să spun şi altora, aşa încât… să mă ierte domnul Bădiţă, dar îi voi răspunde printr-un editorial. Iar celor care doresc să vadă propunerea domniei sale le recomand să dea un search pe net.
Deci… domnule Bădiţă, vă cunosc opiniile, inclusiv cele legate de regionalizare şi promovarea Galaţiului. Modele de regionalizare sunt… cu carul, pornind de la un noian de interese. Puterea nu este, însă, a noastră, ci a politicienilor aflaţi acum la putere şi, din câte am văzut în atâţia ani de experienţă în presă, îi doare la bască de ideile altora. Ştiţi când îi interesează o astfel de idee? Atunci când se pliază pe interesul lor şi pot să şi-o însuşească (a se citi „să o fure”). Încercaţi să o prezentaţi unui politician gălăţean aflat la putere şi atunci vă aştept să-mi povestiţi cum a primit-o. Din punctul meu de vedere, există 2 variante: să vă laude şi apoi să vă ignore sau să vă spună că „decizia nu e a noastră, sunt interese naţionale strategice dincolo de noi… etc.”. Eu, personal, am abandonat de mult ideea că politicienilor le pasă de ce scriu ziarele. Reacţionează doar atunci când le este lezat orgoliul sau le sunt încurcate afacerile.
Referitor la propunerea dv. de regionalizare… eu nu spun nici că e bună, nici că e rea. E o idee. Vă felicit pentru că vă pasă… dar, sincer, nimănui dintre cei cu putere de decizie nu-i pasă. Presa locală şi cea centrală a publicat, după cum bine ştiţi, un material cu mai multe opinii pe acest subiect, de la persoane care ştiu ce vorbesc. Aţi văzut dv. o reacţie fermă din partea vreunui decident din plan local? Eu nu şi nici nu mă aştept. Aştept însă propunerea de regionalizare, oficială, a Guvernului. Atunci o vom lua la bani mărunţi şi o vom analiza pe toate părţile. Şi încă ceva: să vă iasă din cap faptul că Galaţiul va fi centru regional. Oricât de patrioată aş fi, sunt conştientă că Galaţiul de azi e departe, foarte departe, de Constanţa. În ceea ce priveşte Brăila, nu spun că e un municipiu mai frumos şi mai dezvoltat, dar are un mare avantaj: are câţiva oameni care ştiu să se bată. Poate avem şi noi, dar, vorba cântecului, nu-i văd eu… Până la proba contrarie, rămân la părerea mea: Galaţiul este un oraş cu un potenţial inimaginabil; păcat că locuitorii aleg pentru el conducători incompetenţi (unii) şi avizi de bani şi putere (mai toţi).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s