Județul Olt, România: Unchiul meu, un profesor pensionar, a reușit să ducă șahul în aproape toate casele din satul natal


Satul Roșieni, din comuna Dobrun, se diferențiază de oricare altele prin faptul că majoritatea localnicilor, peste 1.000 de persoane, știu să joace șah și în aproape fiecare familie găsești o tablă cu 64 de pătrate.

06141022-527479044

Promotorul șahului în satul Roșieni, dar și în județul Olt, este Nicolae Bădiță, cel care a reușit să transmită generațiilor de copii interesul și plăcerea pentru sportul minții. Bădiță își dedică, de foarte mulți ani, energia și timpul pentru a-i învăța pe copiii din localitate să joace șah și pentru a promova acest sport prin concursuri și festivaluri.

Un bărbat mărunt de statură, purtând sacou și cămașă albă, profesorul pensionar în vârstă de 85 de ani Nicolae Bădiță impresionează prin însuflețirea cu care vorbește despre șah, despre copiii pe care îi învață acest sport și despre Eminescu. Spune că Roșieni este „capitala șahului”. „Aici, la Roșieni, este reședința, capitala șahului. Copii învață de mici să joace șah și le place”, spune Nicolae Bădiță, zâmbind cu o nedisimulată mândrie. Și cum să-l contrazici, știind că de zeci de ani îi învață pe copii, generație de generație, să joace șah?

O activitate care necesită timp și tihnă, șahul este practicat în prezent la Roșieni de copii în timpul liber, sub atenta îndrumare a profesorului Nicolae Bădiță, în timp ce adulții din sat își fac timp pentru șah mai rar, la festivalul anual sau în zilele de sărbători religioase.

Unchiul meu, Nicolae Bădiță uitându-se la o partidă de șah

„Picătură cu picătură, inoculează unor copii o bună educație. Consideră că șahul poate deschide mintea și schimba mentalitățile, de aceea s-a dedicat promovării acestui sport”, a afirmat Luminița David, fiica profesorului Bădiță.

Nicolae Bădiță iubește atât șahul cât și satul natal, încât după pensionare s-a ocupat aproape exclusiv de organizarea concursurilor de șah și promovarea sportului minții și asigură de multe ori organizarea concursurilor și premiile din fonduri proprii, din pensia sa. Familia profesorului Bădiță este una dintre cele câteva zeci de „dinastii de șahiști” din Roșieni, iar fiica lui, Luminița David, profesoară de limba română și directoare a școlii din comună, speră să poată să predea și șahul ca disciplină opțională în școală.

Cel mai important eveniment pentru șahiștii din Roșieni este festivalul anual din luna august. Numit Festivalul Internațional de Cultură și Șah ‘Mihai Eminescu’, evenimentul ajunge anul acesta la a XXIX-a ediție. Festivalul, al cărui organizator este profesorul Nicolae Bădița, se desfășoară, de regulă, în a doua parte a lunii august, în cadrul evenimentului fiind organizate turnee individuale de șah pe categorii de vârstă, blitzuri, simultane, campionat pe familii, dar și expoziții și concursuri artistice. La festival sunt așteptați jucători din țară și de peste graniță, manifestarea constituind și un prilej de socializare și întâlnire pentru pasionații de șah.

Participanții primesc medalii și insigne, uneori și cadouri surpriză. În tradiția festivalului sunt activități precum aniversarea concurenților născuți în săptămâna în care are loc evenimentul, acordare de diplome, spectacol cu surprize, alergare de cai.

La debut, Festivalul de Șah de la Roșieni se bucura de participarea unor renumiți șahiști din țară și de peste hotare. Tot la Roșieni aveau loc în anii ’90 campionate de șah pe familii, cu participare internațională, la care veneau jucători din Bulgaria, fosta Iugoslavie, România și Basarabia. Nicolae Bădiță menționează că la festivalul din satul Roșieni a participat, la una dintre primele ediții, și o campioană mondială la copii, Daria Vișănescu, dar și sportivi de categoria I și a II-a. La ediția din 2013 au fost prezenți zeci de șahiști, majoritatea din Dobrun și din localitățile învecinate precum și un cetățean din Bulgaria, care a mai venit să joace șah la Roșieni și în alți ani. Un participant care nu a lipsit vreodată de la festival este un septuagenar dintr-o localitate din sudul județului, care se deplasează an de an la Roșieni în luna august, cu bicicleta.

Șahiștii veniți din alte localități sunt cazați de regulă la familii din sat sau în spații puse la dispoziție de administrația locală. Sunt organizate seri de folclor, alergări de cai, iar evenimentul se încheie cu o horă a satului. Primarul comunei Dobrun, Aurel Bondrescu, afirmă că în măsura posibilităților, Bădiță va fi susținut în organizarea festivalului din august, unul din evenimentele devenite emblematice pentru localitate.

Nicolae Bădiță are convingerea că, datorită generațiilor de copii pe care i-a învățat să-l practice, șahul va avea un viitor îndelungat la Roșieni. El a fost profesor de limba română în sat, apoi director de școală. Acum, pentru ca localnicii să ducă mai departe pasiunea pentru șah, în fiecare zi de sâmbătă și duminică merge în „Casa Binelului”, o clădire modestă situată la intersecția drumurilor principale din sat, deschide ușa și așteaptă copiii pentru o nouă lecție de joc și de viață.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s