Lecție de patriotism de la Slovacia!


Maniera intransigentă, corectă şi europeană în care Slovacia a rezolvat problema neorevizionismului maghiar intern – care ameninţă siguranţa sa naţională – mi-a generat un sentiment de admiraţie totală şi de respect sincer faţă de această ţară. Slovacia dovedeşte Europei şi lumii întregi că, deşi este un stat mic ca teritoriu şi populaţie, posedă o splendidă calitate, specifică numai statelor puternic consolidate ca democraţii,  anume aceea a unei impresionante demnităţi naţionale şi prin aceasta că este un stat mare.

Principiul care a generat o asemenea  atitudine politică şi naţională a Slovaciei nu este o invenţie a acestei ţări, nici nu a fost descoperit acum după îndelungi căutări, necunoscut zilelor noastre, ci este unul vechi decând lumea şi la îndemâna oricărei ţări care doreşte cu adevărat să-şi apere interesele naţionale fundamentale. A fost şi este un principiu axat pe patriotism, demnitate naţională şi apărarea cu fermitate a intereselor supreme de stat.

Rememorarea câtorva acţiuni întreprinse de statul slovac împotriva neorevizionismului revanşard, şovin şi exclusivist etnic, practicat tenace de Ungaria, se impune pentru noi românii.

România este, la fel, o ţintă permanentă a politicii extremist – revanşarde a Budapestei, iar atitudinea Slovaciei ne oferă modul în care această ţară a ştiut să contracareze acţiunile respective şi să se protejeze.

Un exemplu elocvent în acest sens l-a reprezentat refuzul autorităţilor slovace de a permite, în august 2009, intrarea în ţară a preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, cu intenţia de a inaugura o statuie a „Sf. Stefan”, în localitatea Komarno, cu concentraţie de etnici maghiari.

Refuzul Slovaciei a avut o motivare inatacabilă anume că vizita preconizată coincidea cu împlinirea a 41 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varşovia, între care şi cele ale Ungariei, în Cehoslovacia.

Întrucât  nu s-a ţinut seama de  anunţul făcut  pe canale diplomatice că „vizita nu este binevenită”, Laszlo Solyom a fost oprit la graniţa statului slovac fiind nevoit să facă cale întoarsă; a fost declarat „persona non grata”!

Prin această decizie autorităţile slovace au preîntâmpinat organizarea pe teritoriu slovac a unor manifestări cu caracter revizionist, revanşard şi şovin maghiare care erau preconizate a se desfăşura cu prilejul vizitei lui Slyom.

De asemenea, Slovacia a făcut faţă cu succes intenţiei Ungariei de a acorda cetăţenia ungară etnicilor minoritari maghiari de pe teritoriul naţional slovac prin adoptarea de către parlamentul ungar a unei legi în acest sens (mai 2010). Reacţia a fost una la fel de fermă, neezitantă şi perfect legală prin adoptarea legii care prevede că se interzice dubla cetăţenie, iar etnicii maghiari care deţin cetăţenia ungară nu pot ocupa funcţii publice în Slovacia.

Atitudinea statului slovac, în acest caz, a fost una logică fiind arhicunoscut faptul, probat nu de puţine ori de-a lungul istoriei, că loialitatea nu poate fi împărţită, ea poate fi doar una şi faţă de o singură ţară.

Cu atât mai mult cu cât politica Ungariei faţă de  Slovacia este una revanşardă, de revizuire a tratatelor de pace, de după Primul Război Mondial, care au consfiinţit crearea statului Cehoslovac şi de realizare a iluzoriei Ungarii Mari!

Semnificativă în această situaţie a fost solidarizarea cu Slovacia a lui Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei.

La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile slovace au implementat regionalizarea respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice, evitând astfel apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, atât de mult dorite de Ungaria şi subordonate total intereselor acesteia, nu numai în cazul de faţă dar şi în cel al României, Ucrainei, Serbiei, etc., peste tot unde există o minoritate maghiară.

Deosebit de consecvent în planul contracarării acţiunilor neorevizioniste, extremiste, revanşarde şi de amestec în problemele sale interne, iniţiate în prezent de Ungaria, statul slovac a interzis desfăşurarea pe teritoriul său, la Komarno, în ziua de 27 iunie 2012, a şedinţei unei comisii a Parlamentului Ungariei.

Şi în acest caz, ca şi în altele, Ungaria fidelă „principiului” care guvernează politica sa externă în raport cu ţările pe teritoriul cărora există etnici minoritari maghiari, respectiv amestecul în treburile interne ale acestor state, a intenţionat organizarea şedinţei menţionate fără a consulta, în prealabil, autorităţile slovace. În acest context, mai amintim de faptul că trupa rock Karpatia, din Ungaria, este interzisă pe teritoriul Slovaciei, datorită mesajelor extremiste, şovine, xenofobe, rasiste şi  de susţinere a refacerii aşa zisei Ungarii Mari, cuprinse în repertoriul ei.

O menţiune se impune, anume că măsurile aplicate de Slovacia, la care am făcut referire, nu au fost criticate de ţările membre ale Uniunii Europene, ele nefiind considerate nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare!

Fie şi la o simplă privire este evidentă asemănarea izbitoare a modului de acţiune practicat de Ungaria, în virtutea doctrinei hungariste a neorevizionismului, extremismului, exclusivismului etnic, separatismului teritorial şi şovinismului, în cazul Slovaciei şi României!

Toate situaţiile din Slovacia, enumerate mai sus, s-au petrecut copie la indigo în  România.

Trebuie spus, însă, că în timp ce Slovacia a rezolvat, ferm, logic, fără ezitare, în favoarea sa această situaţie, România, datorită atitudinii de espectativă şi ezitante a autorităţilor statului, a fost umilită şi sfidată de Ungaria!

Din această perspectivă, comparativ, vorbim de un stat slovac puternic apărat printr-o  demnitate naţională  impresionantă şi de un stat român vulnerabil în care această calitate esenţială pare să nu mai existe.

Autorităţile ţării mele, România, nu au considerat până în prezent necesar să găsească şi să aplice soluţii la aceaşi problemă.

Cu siguranţă că nici nu au fost interesate, în acest sens, dacă este să ţinem seama numai şi  de faptul că  modelul slovac era aproape şi la îndemână!

Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu

4-AUG-1919

120 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Paul spune:

  Intreaba-i pe moldoveni… cati se considera romani, iar raspunsurile o sa te uimeasca. Asa cum Transilvania e pamant romanesc, Republica Moldova este stat autonom. Nu sunt de acord cu aceasta „redobandire a cetateniei”. Acesti „frati” ai nostri, sunt romani doar pana isi iau cetatenia si pleaca in strainatate, unde brusc, nu mai vorbesc limba romana.

  Apreciat de 4 persoane

 2. 6% la urne sunt facute si prin fraude electorale….

  Apreciază

 3. Multam fain!

  Apreciază

 4. kris spune:

  moldoveni sunt români, iar ei și/au redobândit cetățenia, nu li s/a acordat

  Apreciat de 1 persoană

 5. kris spune:

  dar pe acei politicieni cine ii voteaza???
  nu cazurile izolate aduc 6% la urne
  Slovacia poate a intezis dubla cetățenie,dar câte comunități istorice de slovaci are in afara granițelor? România are de acodat a doua cetățenie românllor ”uitați” prin jurul țării, deci nu poate să o interzică

  Apreciază

 6. Anonymus spune:

  Inca un ,,roman,, tradator de neam care flutura vesnica vrajeala cu democratia,politica onesta and others shits…
  Mai boule,de ce treaba cu etniile se aplica doar intr-un singur sens?In Romania ungurii au mai multe drepturi ca romanii.In Ungaria,omanii nu au nici un drept! In Romania ne-am umplut de tablite cu nume unguresti.in Ungaria nu e absolut nici una! De ce mai boule?

  Apreciază

 7. Termina prostiile ma.

  Apreciază

 8. Bădiță apreciez ceea ce faci. Ține-o tot așa.

  Apreciază

 9. Si eu uram ungurii, pe toti, datorita istoriei si datorita manipularii din presa / de pe internet in care erau demonizati toti maghiarii, desi sunt doar foarte putini cei revizionisti/extremisti si cei ce vor sa distruga Romania. Apoi, pe la 16 ani, am inceput sa calatoresc mai mult in Ungaria si in Transilvania , am stat de vorba cu oameni obsinuiti si toti se inteleg, nimeni nu vrea sa rupa niciun teritoriu. Doar politicienii agita scandalul cu autonomia/secesiunea/independenta pentru a castiga mandate si a se umple de bani, in rest, oamenii de rand n-au nicio vina, cu exceptia unor cazuri izolate.

  Apreciază

 10. ferencz spune:

  Perfect de acord.

  Apreciază

 11. ferencz spune:

  Draga mb, (frumos nume ai), iarta-ma, dar deocamdata inca nu stiu limba cailor. Poate de acum incolo cu ajutorul tau. Deocamdata am inceput sa studiez germana. Cine de unde vine, e nesemnificativ. Insa rautatea care vorbeste din pacate din tine, e semnificativ. Nu te-nteleg. Eu sunt ardelean si de cel putin 8 generatii traim in Transilvania. Am rude si prieteni romani si maghiari. Atunci despre ce vorbim? Trezestete, ca problema nu asta e. Cum bine s scris cineva de resursele ale naturii instrainate americanilor, etc. Tu ai cazut exact in capcana lor. A celor, care vor sa urasti ungurii. Ca sa ai atentia distrasa de la problemele reale. Trezeste-te!

  Apreciază

 12. barbu spune:

  nu inteleg de permitem unor oameni de nimic sa ponegreasca Romania si pe romani cred ca avenit timpul sa -i punem la colt acolo unde le este locul

  Apreciază

 13. sandy12mai spune:

  Huni – popor migrator, cotropitor …

  Apreciază

 14. Dorina spune:

  din pacate in aceasta o parte dintre politicienii nostrii se duc cu jalba pe la porti straine ceea ce slovacii nu au facut, ei si-au rezolvat problema in tara lor pt ca defapt e o problema a lor si o rezolva in interesul poporului lor nu al unui grup de politicieni

  Apreciază

 15. mb spune:

  Mai ferenc
  Tu nu ai cum sa stii pentru ca tu nu intelegi…
  doar daca primesti explicatii in limba cailor…
  Doar la voi se pune intrebarea „de ce sa fi loial ?„, pentru ca voi sunteti ai nimanui… veniti de nicaieri si mergeti tot nicaieri…

  Apreciază

 16. memory.of.a.dream spune:

  Mai lăsați la o parte propaganda asta ieftină. Și dacă tot vorbim despre politica externă a României, hai să vorbim despre cum politicienii noștriii au dat resursele minerale ale țării apropae pe gratis unor companii din SUA și Canada.
  Ar trebui să ne preocupe mai degraba ce vine de peste ocean, nu faptul că magharii din România au cetățenie dublă.

  Apreciază

 17. democratia e greoaie si nu poate fi practicata de persoane indoctrinate si intolerante, ,, ele nefiind considerate nici nelegale, nici antidemocrate, nici antieuropene, nici antimaghiare! ” -normal daca status quo de dupa invadarea Romaniei a Budapestei , a ologit maghiari , iar romani sunt avantajatii , normal ca ridici situatia in slavi si o numesti corecta . ,,La fel, în baza aceluiaşi principiu al primordialităţii interesului naţional, autorităţile slovace au implementat regionalizarea respingând organizarea administrativ-teritorială pe criterii etnice, evitând astfel apariţia acelei „mici Ungarii” pe teritoriul său, atât de mult dorite de Ungaria şi subordonate total intereselor acesteia, nu numai în cazul de faţă dar şi în cel al României, Ucrainei, Serbiei, etc., peste tot unde există o minoritate maghiară.” asa ceva nu se face : regulile politici oneste nu permit asta ,,
  oare de ce e data frica asta contra federalizarii ? mai ales din partea unui om care pare educat . mi ar fi placut sa fi in tabara celor care aparata interesele etnicilor oriunde sar afla ei si ce sorginte ar avea . asta inseamna etic si moral . nu sa aperi niste ,,status quo-uri” care au tinut parte unora in cazul nostru vecini ungariei dupa al doilea razboi mondial , vezi demografia pakistanului si cum este gestionata politic si moral versus mentalitatea europeana . mi-ar placea ca munca din acest blog sa fie mai justa

  Apreciază

 18. Hamnibal spune:

  Şi homoxexulalismul e o practică în toată lumea!

  Apreciază

 19. ferenc spune:

  Nu stiu ce aveti cu dubla cetatenie? E practicat in toata lumea. Chiar si tripla cetatenie nu e o raritate. Eu consider o normalitate din partea Romaniei, ca nu s-a legat de asta, si la fel a fost o normalitate faptul, ca a acordat cetatenie moldovenilor.
  Vorbiti de patriotism? Poate nu toata lumea doreste sa fie patriot. Loial pt mai multe tari? De ce nu. Sau, de ce sa fi loial? Cred, ca e de ajuns daca respecti legile tarii in care traiesti, indiferent de cate cetatenii detii.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s