Atlas de Mitocănie Urbană, un produs RADIO GUERRILLA


În sfârşit divertisment făcut cu cap, de nişte profesionişti! Echipa Radio Guerrilla, (un radio pe care vă recomand cu căldură să-l ascultaţi), au pus cap la cap mitocăniile din ţara noastră şi chiar din lume şi au scos un nou atlas! Vă prezint speciile lor dar ŞI SPECIILE DESCOPERITE DE MINE.

1. Necioplitul de şantier.
2. Anonimul de forum.
3. Îngălatul de gym.
4. Şefuţul de companie.
5. Dăunătoarea de portofel.
6. Bătrânelul de discotecă.
7. Piţipoanca de companie.
8. Trelingarul de colţul străzii.
9. Băiatul de bani gata.
10. Ţopârlanul de transport în comun.
11. Bădăranul de cinematograf.
12. Cocalarul de trafic.
13. Gherţoiul de bloc.
14. Ghiolbanul de galerie.
15. Mogâldanul de pază.
16. Valutistul de trotuar.
17. Indolenta de magazin.
18. Agarciul de coloană oficială.
19. Mârlanul de Dorobanţi.
20. Ciumetele de parcare.
21. Mojicul de iarbă verde.
22. Ţăranul de mall.
23. Mitocanul de birou.
24. Mojicul de trotuar.
25. Atârnătoarea de expat.

Acestea sunt cele 25 de specii pe care le ştiu eu şi pe care le-am văzut pe site-ul RADIO GUERRILLA.

ACUM VĂ PREZINT SPECIILE MELE

1. Pocitorul de limbă (Agramatus tâmpitus): acest specimen atotştiutor, vorbeşte cu „dezacoarde”, încurcă titluri ale unor opere în încercarea lui de a arata cât de cult este, în casa lui se găsesc cărţi cumpărate „la metru” pentru decor, bineînţeles pe care nu le deschide niciodată, face deseori pleonasme, foloseşte cuvinte pe care doar le aude, dar nu le cunoaşte sensul, poceşte pluralul anumitor cuvinte, pe unele le pronunţă greşit, scrie cu „â” la începutul cuvintelor şi are o diplomă sau mai multe, care îi dau posibilitatea să ocupe o funcţie importantă. Exemple de greşeli: succesuri, hotele, tranvai, tranversare, mahnet, seltar, goagăl, strafide, ângheţată, complect, patrat, paiangen, inbadubitabil, cobor jos, urc sus, cresc mare, „lipitorile sug sângele rău şi bagă din ăla bun”, etc.

2. Pensionarul de transport în comun (Pensionarus plimbătoris): această specie a apărut odată cu legea prin care persoanele de peste 65 de ani, beneficiază de transport în comun gratuit. Îl găsiţi mereu în tramvai, troleu, autobuz, metrou (dar uneori şi în tren), iar dacă şi dumneavoastră folosiţi acelaşi traseul zilnic aveţi ocazia sa vedeţi aceleaşi exemplare mereu şi să le cunoaşteţi şi cele mai ascunse secrete. Se întâlneşte mereu în oraşele din Vechiul Regat al României, dar mai puţin în oraşele din Transilvania. Pensionarul de transport în comun este primul care ocupă mijlocul de transport încă de la primele ore ale dimineţii, având grijă să se intaleze pe scaun şi să prindă rădăcini pentru tot parcursul zilei. Este mereu nemulţumit de sistemul de transport, critică pe toată lumea, se ceartă cu şoferii, chiar dacă unii dintre ei nu fac parte din specia Cocalarul de Trafic. Acest exemplar din specia descrisă îl regretă mereu pe Ceauşescu şi nu se dă jos din mijlocul de transport nici măcar în orele de vârf atunci când mijloacele de transport sunt suprasolicitate.  Când doreşte să se urce şi nu are loc, nu ezită să arunce afară chiar şi copii de la clasele primare care au nevoie de mijlocul de transport ca să ajungă la şcoală. Auzi mereu următoarele fraze din conversaţiile lor: „- Bine era pe vremea lui Ceauşescu.”, „- Domnule şofer mergeţi mai repede că pierd emisiunea şi închideţi casetofonul că nu ne înţelegem între noi.”, „- Ia uite şi la asta e cu cercei în buric, se linge cu ăla în maşină.”, „- Mă duc să mai fac încă 4 curse cu autobuzul apoi merg să ma plimb cu tramvaiul.” Mai sunt întâlniţi, însă destul de rar, în trenuri, tot la fel de nemulţumiţi, ocupând câte 4 locuri cu bagajele, mai ales în vagoanele de clasa I, se iau de călătorii din compartiment, sau dacă vagonul e salon şi nu compartimentat, se leagă de toţi călătorii, chiar şi de şeful de tren. Compară gradele de ocupare a locurilor din trenurile de azi cu gradul de ocupare a locurilor din trenurile de pe timpul comunismului sau din perioada interbelică, se plâng de întuneric pe perioadele în care trenul intră în tunel, se plâng de prea mult soare când trenul e în câmp deschis, iau fiecare călător în parte şi îi fac observaţie să îşi închidă iPod-urile, să vorbească mai încet, evident, că doar gura lor se aude. Se plâng şefului de tren din cauza „glasului roţilor de tren”, pentru că se află în vagoane modernizate şi nu mai vor să audă roţile. Este bine ca să îi ignoraţi şi atunci vă vor lăsa în pace.

3. Cerşetorul de transport în comun (Cerşetorus plimbătoris)Asemenea Pensionarului de transport în comun, Cerşetorul este găsit absolut în toată lumea, aproape în toate mijloacele de transport în comun. Fiind în 99% din cazuri ţigani, indivizii acestei specii au în cap doar un singur scop: să te facă să le dai bani după ce ei recită un colind, o rugăciune, o poezie sau chiar şi o manea. Mereu comentează dacă îi întrebi de muncă sau dacă le dai prea puţini bani, iar dacă nu le dai deloc unii dintre ei te blesteamă.

4. Cerşetorul de gară (Cerşetoris urbis impresionatum) : Ruda Cerşetorului de transport în comun, acest specimen se întâlneşte doar în gările oraşelor, locaţie fatală pentru impresia unui turist, care îndată ce vede un exemplar deja etichetează întregul oraş ba chiar şi pe locuitorii lui. Imediat vine la tine să îţi ceară bani, mâncare şi chiar prestează servicii pentru ceea ce capătă, cântă, este filmat, spune bancuri, etc. Acest exemplar îşi merită câteodată recompensa primită.

5. Cioclingarul de catedră (Profesorus şpăgarus) :  Este specia care trebuie să ne înveţe diverse materii în şcoală, liceu sau facultate. Aceşti indivizi nu doresc să îşi facă munca, nepredând iar la urma semestrului sau anului şcolar cerând dreptul…. cu fraze de genu: „- Nu treceţi până nu daţi o mică atenţie!”, „- Să ştiţi că vreau şi uşă metalică la apartament nu numai termopane!”, apoi după ce primeşte atenţia îşi schimbă imediat părerea despre elevul de la care a luat banii. Acest exemplar are şi obiceiul de a da teme foarte multe la elevi. Mai face uneori avansuri fetelor frumoase. Când reperaţi un individ din această specie e bine de filmat şi făcut popular.

6. Manipulatorul de mase  (Manipulatorus humanoidus) : Foarte şiret, cu un creier dezvoltat pentru minciuni, cu un „papagal” extraordinar promite marea cu sarea, este foarte ascultat şi adulat de anumiţi susţinători care se bat deseori pentru manipulatorul lor. Acest individ candidează la Preşedinţia ţării, primării de oraşe, sate sau comune, etc. Sunt şi curve politice unii din ei schimbându-se la turma care câştigă alegerile. După ce îşi ating scopul, indivizii uită de cei care îi susţineau. Unii se ocupă cu instigarea urii rasiale şi antrenează grupurile speciei de Xenofobi. Alţi membri din această specie propovăduiesc anumite religii, secte sau credinţe, ajungând să facă avansuri enoriaşelor sau enoriaşilor.

7. Pensionarul de presă (Pensionarus cultus) : Specie apărută la Galaţi, odată cu distribuirea unui anumit ziar gratuit. Membrii speciei se postează lângă punctele de distribuire a ziarelor, ori formează o coadă mai ceva ca la lactate pe timpul lui Ceauşescu, ori înconjoară locul sosirii ziarelor. Când angajatul ziarului aduce ziarele, aceştia se năpustesc asupra prăzii şi o lasă fără bunătăţile pentru cetăţenii zonei respective din oraş. Rareori ceilalţi oameni mai reuşesc să mai prindă câte un ziar şi acela rupt în învălmăşeala din timpul atacului.

8. Pomanagiul electoral (Pomanagius electoralis) : Acest specimen este întâlnit doar la campaniile electorale, unde se împart produse sau alimente. Primeşte orice fel de mită sau pomană cum ar fi bani, mancare, chibrituri, găleţi, pixuri, brichete, tricouri, şepci, etc.

9. Xenofobul extremist (Xenofobus retardus extremistus) :  Componenţii speciei sunt limitaţi în gândire, axaţi pe un patriotism extrem, cu ură pentru un anumit popor, sau chiar mai multe. Această ură este întreţinută de Manipulatorii de mase care au nevoie de scandaluri între Xenofobi pentru a atrage noi susţinători. Patriotismul lor extremist este cultivat şi de istoriile din şcolile propriilor ţări. Un exemplu bun de xenofobie idioată este chiar în ţara noastră, între români şi maghiari.

10. Lăudărosul viril (Penis Erectus Laudatio) : Lăudărosul viril, o specie destul de prezentă printre bărbaţi. Aceştia se laudă cu cuceririle lor, cu partidele extreme de amor nebun, cu dezvirginările lăsate cu bălţi de sânge, femeile care erau vrăjite de organul sexual al specimenului. El este sex-simbolul universal, cel mai bun la pat adesea foloseşte sloganul „BAT ŞI FUT CA MAŞINA DE CUSUT!”, vorbeşte despre dimensiunile organului sexual, despre partidele de amor interminabile, de numărul de ejaculări pe care l-a avut într-o singură noapte. În realitate singurele partenere ale individului sunt „păsăricile cu 5 clitorişi” adică cele 2 palme ale lui.  

11. Inginerul de tren (Inginerus ferovia) : Această specie pare să fi apus dar mai are supravieţuitori. Denumirea speciei vine de la zicala „În tren toată lumea-i inginer”. Specia cuprinde oamenii de vârsta a 2-a şi a 3-a,  care în tren spun că au fost ingineri, patroni de chioşcuri, lucrători pe la „diverse comitete şi comiţii”, etc. În realitate studiile acelor persoane rareori ajung la liceu sau măcar la clasa a 10-a. Dacă le pui întrebări din domeniul pe care ei spun cu patos patriotic că l-au urmat de o viaţă, adeseori greşesc sau motivează că au alte probleme şi au uitat anumite noţiuni, apoi îşi retrag figurile posomorâte în rebusul pe care îl completează.

12. Controlorul de transport în comun (Tramvia Controleus) : Exemplarele acestei specii se pot găsi oriunde există transport în comun. Gradul de civilizaţie este mult sub limita inferioară a unei maimuţe, adeseori subiectul nostru având IQ subunitar. Dacă nu ai bilet, abonament sau card, ori biletul este putin şifonat, începe să urle la tine, ca să ştie toţi călătorii şi şoferul că îşi face treaba cu sârguinţă. Unele exemplare sunt mai sălbatice, încep să tragă de tine, să îţi adreseze injurii, să îţi ia ceva ca garanţie pentru plata amenzii sau să te dea jos din mijlocul de transport. Dacă din întâmplare cunoşti un superior al exemplarului, acesta se linguşeşte spăşit şi îşi cere iertare. Totuşi în caz de amendă, între 4 ochi, el se oferă să te „ajute”, spunându-ţi să îi dai o mică atenţie „ca la doctor”, nu „ca la nuntă”, cât te lasă inima. 

13. Ţopârlanul de televiziune (Teveus Libidinosus) : Specie relativ nouă printre mitocani, Ţopârlanul de televiziune, a explodat după 2007, odată cu intrarea României în U.E. şi cu invazia ţiganilor pe posturile de televiziune. Îşi manifestă prezenţa pe posturile naţionale, regionale şi locale, din care amintim: PRO TV, OTV, Acasă TV, Prima TV, Taraf TV, Etno TV, Antena 2, Romantica, Antena 3, Euforia TV, Kanal D şi altele. Recunoşti uşor membrii speciei care sunt adeseori încadraţi şi la alte specii mitocăneşti cum ar fi: Băiatul de bani gata, Piţipoanca de companie, Mârlanul de Dorobanţi, etc. Când apar la televizor, încearcă să îţi capteze atenţia cu nişte glume proaste, emisiuni de duzină, subiecte de tot căcatul, investigaţii şi descoperiri senzaţionale, exorcizări ori alte feluri de „divertisment” de canalizare. Ciudat însă emisiunile la care participă Ţopârlanii au succes printre populaţia patriei noastre înregistrând un rating ameţitor în comparaţie cu un documentar Discovery sau National Geographic.   

14. Turnătorul postcomunist (Sifonarus Democraticus) : Specia aceasta a existat aproape din preistorie, mereu existând informatori. În ţara noastră, Turnătorul postcomunist este urmaşul Securistului Comunist. Îl găsim în şcoli, instituţii, firme, asociaţii de locatari, etc. Este angajat de Şefuţul de Companie, sau de un superior pentru a monitoriza orice mişcare a angajaţilor, îi urmăreşte pas cu pas şi cum fac câte o greşeală sau o înţelegere, dau raportul la angajator, urmările fiind după caz mai severe sau mai blânde, în funcţie de gravitatea faptei. Turnătorul este recompensat pentru linguşenia lui cu bani, promovări sau alte favoruri, dar atenţie, este în stare să-şi toarne propriul şef dacă primeşte o ofertă mai bună.  

Cerşetorul de autobuz
Pensionarul de presă
 
Cerşetorul de autobuz
 
Xenofobi manipulati
 
Pensionarul de presă
 
 Controlorul de transport în comun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s